Çanakkale Yüzbaşı Mehmet Şehitliği


Çanakkale geçilmez destanını yazan Türk Ecdadımızın savaştığı önemli yerlerden biri de bomba sırtı olarak adlandırılan bölgedir. Şu an bu bölgede bulunan Yüzbaşı Mehmet Şehitliği hakkında bir yazı derledik.

Yüzbaşı Mehmet Şehitliği

Gelibolu Yarımadası‘nda yer alan şehitlikler arasında en az ziyaretçi alan Şehitliklerimiz den bir tanesidir. 57. Alay Şehitliği yokuşunu tırmanırken yer alması araçların durmasını az da olsa engellemektedir. Ama Ecdadın yazdığı destana tanık olabilmek adına bazı zorlukları aşıp gezmenizi tavsiye ederim. Şehitlik hakkında kısa bilgilendirme;

Şehitlik,”Boyun” diye adlandırılan mevkidedir. Dikdörtgen şeklindeki şehitliğin merkezinde bir mezar bulunmaktadır.şehitlik 1994 yangınından önce selvi ağaçlarıyla çevrilidir.Bu alana Türk ordusundan Yüzbaşı Mehmet’in gömüldüğü bilinmektedir. Şehitlik 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından korunması gereken kültürel varlık olarak tescil edilmiştir.


Yüzbaşı Mehmet Şehitliği‘nin bulunduğu bölge günümüzde ziyaretçiler tarafından üzerindeki 57. Alay Şehitliği ile anılır ve o isimle bilinir. Coğrafi ve askeri açıdan ise bölgenin ülkelere göre isimleri vardır. Bizler ” Bomba Sırtı ” olarak bölgeyi tanımlamaktayız. Yabancılar ise bölgeye ” Chess Board ” yani Satranç Tahtası olarak adlandırmaktadırlar. Hem türklerin hemde yabancıların verdiği isimlere göre bölgenin önemini kavramak daha kolaydır değil mi?




Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.