Emre Köyü Taptuk Emre Türbesi ve Yunus Emre



Bugün sizlere Aydın ilinden İzmir'e doğru ilerlerken hemen yol üzerinde olmasa da yolunuzu bir süreliğine değiştirerek ulaşabileceğiniz Kula İlçesi Emre Köyünde bulunan Taptuk Emre ve Türbesinin bilgisini vermeye çalışacağız. Tabi bu bilgilerin tamamı bizden değil çoğu orada bulunan insanlardan alınan bilgilerdir. 

Taptuk Emre aslen Horasanlı olup, hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Oysa ki o büyük bir ilim irfan sahibi Yunus Emre'nin de hocasıdır. Taptuk Emre Hacı Bektaş ile aynı çağda yaşamış bir erendir. Çeşitli dervis ve erenler toplanıp Hacı Bektaş'a giderken Taptuk Emre'ye de hadi gidelim dediklerinde "  dost divanında erenlere nasip veren Hacı Bektaş adında bir kimse görmedik demiş" ve Hacı Bektaş'a gitmemiştir. Aradan zaman geçince Hacı Bektaş ile Taptuk Emre karşılaştıklarında Hacı Beştaş "dost divanında erenlere nasip veren Hacı Bektaş adında bir kimse görmedik demişsiniz" dediğinde Taptuk Emre " o divanda yeşil bir örtü vardı, örtünün arkasından bir el uzunda elde bir ben vardı ne zaman görsem o mübarek beni tanırım" dediğinde Hacı Beştaş elindeki o beni göstermiş, Emre de üç kez Taptuk Hünkarım diyerek teslimiyetini göstermiştir. Bu olaydan sonra adı Taptuk Emre kalmıştır.

Türbede eşi ve 4 çocuğu bulunmaktadır. Günümüze kadar 4 kere restore edilmiş 1999 yılında son kez restore edilmiş ve her gün ziyaretçilere açık şekildedir.  Yunus Emre'nin "Taptuğun tapusuna kul olduk kapusuna Yunus miskin çiğ idik Pişdik Elhamdülillah" sözü nedeniyle Taptuk Emre'nin Türbesinin kapı önünde Yunus Emre'nin de mezarı vardır. Türbeye girmeden önce Taptuk Emre'den önce Yunus Emre'nin bu sözü ve  Türbenin bahçesi Yunus Emre Şiir ve sözleriyle donatılmış, bu durumda ziyaretçilere ayrıca manevi bir haz vermektedir. Türbede Belediye tarafından görevlendirilen bir kişi gelen ziyaretçilere yardımcı olmakta ve Taptuk Emre ile Yunus Emre'nin ayrı kişiler olduğunu, Taptuk Emre'nin Yunus Emre hocası olduğunu, neden türbe içerinden Yunus Emre'nin mezarının olmadığını anlatmaktadır. ( Yunus Emre'nin yukarıda bahsettiğimiz sözü nedeniyle Türbe içerisine defnedilmediğini de hatırlatalım)

İşte sizlere İzmir yolu üzerinde gezebileceğiniz bir yer daha, burası için yolunuzu sadece bir saat değiştirmeniz yeterli, Emre Köyüne gittiğinizde Türbede sizleri karşılayan görevli köyün içerisinde bulunan Carullah Bin Süleyman Camii'ni gezmenizi de ayrıca tavsiye edeceğinden biz sizlere daha önce tavsiye etmiş olalım. Hayırlı yolculuklar.....













4 yorum:

  1. Resimleri bile çok güzel, çok harika. Memleketimin her yeri bir ayrı güzel zaten.

    YanıtlaSil
  2. arkadas sayende turkiyeyi geziyoruz inan icim gidiyor gidemedigim yerleri gorunce

    YanıtlaSil
  3. Sorgula_12 Yine harika bir araştırma olmuş Resimler de çok orijinal Ülkemizin her karışı gerçekten de tarih kokuyor.

    YanıtlaSil
  4. kendi ayrı bir derya olan yunus emre. Dostluğun nasip olsa bizde koşsak gelsek sahip çıksak bırfaktığın mirasa

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.