Kozan Kalesi sizleri Ziyarete bekliyor


Adana'nın Kozan İlçesi son 3 dönemdir Belediye Başkanları ve Kozanlı Yerel Turizm acentelarının yoğu tanıtım çalışmaları sonrası Turzime hızla kazandırılan tarihi ilçelerden biri. Kozan tarihi boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle tarihi ve kültürel yönden oldukça zengin bir ilçe. Kozan yakınında bulunan Karasis, Anavarza ve Yılankale kaleleri ile kültürel mirasını devam ettirmeye çalışıyor.

Kozan Kalesi kim tarafından hangi tarihte yapıldığı tam olarak bilinmese de tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığı ve kale surlarına bakıldığında savunma amaçlı yapılan büyük ve etrafına hakim bir kale olduğunu anlayabiliriz. 

Kozan Kalesi daha önceleri yolu ve konaklama imkanı olmaması nedeniyle pek tercih edilen bir yer olmasa da kale girişine kadar yapılan yol ve hemen yol sonunda yapılan kafe sayesinde hem yerli halk hemde dışarıdan gelen misafirlere  kolaylık sağlaması nedeniyle tercih ediliyor.

Kozan Kalesine yapılan değişim.



Kozan Kalesine daha önce gitmiş biri olarak şunu söyleyebilirim. Kale surların giriş kapısına kadar baştan sona değişmiş durumda. Aşağıdan kalenin sur girişine kadar gidiş dönüş iki arabanın rahat geçebileceği yol, kalenin girişinden itibaren yamacına, dinlenme alanları, piknik alanları, kale sur girişine kadar demirlerle güçlendirilmiş merdivenler ve kalenin sur giriş kapısı yanına geniş otoparkı olan kafe dinlenme alanı yapılmış.  

Kozan Belediyesi hesabından şu şekilde bir paylaşım dikkatimizi çekiyor


Kozan'ın  tarihi Kozan Kalesi çevresinde yetişen bitkilerden elde edilerek yapılan menengiç ve keçi boynuzu kahvesi, bölgenin manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.İlçede 400 metre rakımlı bir tepeye bilinmeyen bir tarihte inşa edilen, 7 kilometre uzunluğunda surları bulunan ve bölgede hüküm süren Asurlular ile Hititler'e ev sahipliği yaptığı düşünülen Kozan Kalesi, eşsiz manzarası ve kahve lezzetleriyle ziyaretçileri hayran bırakıyor. Kalenin çevresindeki menengiç ve keçi boynuzundan üretilen kahveler, Kozan Belediyesi'nin kurduğu işletmede, yerli ve yabancı turistlerle  buluşuyor.

Kozan Kalesi Gece Işıklandırması

Kozan Kalesinden Gece Kozana Bakış


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.