Sivas Divriği Ulu Camii

Bir zamanlar televizyon kanalında dizide yiğido karakterleri mi desek, yoksa sinema filmi serisi olarak güldürü şeklinde çıkıp az da olsa doğal ve tarihi güzelliklerin birazını görebildiğimiz İç Anadolu Bölgesi illerinden biri olan Sivas ile ilgili kısa bir tanıtım ve kısa bir özet bilgi vermeye çalışacağız. Fotoğraflar biraz fazla olabilir ama site amacı olarak gidemeyen ve göremeyenler için rehber amacı taşımamız nedeniyle bizleri affedin.
 Sivasta, Divriği ve Yöresi Mengücekoğulları döneminde Turan Melek Şah tarafından cami ile birlikte yıllarında yaptırılmıştır. (1228-1229). Son yıllarda UNESCO tarafından Dünya Mirasını Koruma kapsamına alınan Camiye uzaktan baktığımızda tek eser gibi görünse de eser, iki kubbeli bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır. Cami dikdörtgen bir özelliğe sahip olmakla birlikte Ulu Cami deyimi genel olarak kullanılmaktadır. Kapıları, Mihrabı, Minber ve Daruşşifası ile ziyaretçilerine büyük bir haz veren Ulu Cami eşsiz güzellikte olan bir eserdir. Burada bir şeyden daha bahsedelim; eserin mimarının bu eserden başka eseri bulunmamakta ve çok tuhaf bir durum olarak karşılanmaktadır.

Tarih kısmı bitti şimdi; Sitelere girdiğinizde cami, Daruşşifa, Minber, Mihrap ve kapılar hakkında bir sürü mimari özellik ve bunlar haricinde camide bulunan işlemeler, bu işleme ve yazıların anlamları ayrıntılı bir biçimde anlatılsa da Cami içine girip orada olan eserlere yakından baktığınızda daha bir başka oluyor. Ne demişler çok okuyan mı çok gezen mi? İşte içeri girdiğinizde caminin güzelliği hakkında yazılanların az kaldığını daha nice güzelliklerin unutulmuş olduğunu göreceksiniz.

Fotoğrafları çekerken, fotoğraf çekme işiyle meşgul olmanız nedeniyle ne güzel bir mimariyle baş başa olduğunuzu tam olarak anlayamazsanız da sonrasında fotoğraflara bakarken bir kez daha bu eserlere hayran kalacağınızı söylemek bize düşüyor. bizden söylemesi, fotoğrafları sadece bilgisayara atıp o şekilde yıllarca kapalı kalmasına sebep olmayın. Göreceksiniz ki elinizin altında profesyonel olmasa da güzel bir arşiv olmuş olacak.....
















1 yorum:

  1. yurdumun her köşesi tarih ve güzellikler fışkırıyor. Her yeri ayrı bir güzel

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.