Kayseri Ali Dağı Yeraltı Şehri


Talas Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı Şehri,Miladdan sonra 3. yüzyılda kapadokya krallığı, Aziz Basilious döneminde, Doğu Roma, Pagan zülmünden saklanmak ve ibadet etmek amacı ile yaptırılmıştır.2010 yılında açılan yeraltı şehri büyük ilgi görmektedir.Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı şehri yaklaşık 300 metre uzunluğundadır.Bazı koridorları oldukça dar olmasına rağmen içerisinde bulunan hava kanalları sayesinde rahat nefes alınabilmektedir.İçerisine girildiğinde hava akımından oluşan serinliği rahatlıkla hissedebilirsiniz. Sarnıçlı yeraltı şehri içerisinde Su sarnıcı, kuşluk, şirehane, ibadethane,salon ve çeşitli bölmeler vardır.

Su sarnıcı dağlardan gelen suları ve yağmur sularını toplayarak insanların, içeride yaşadığı dönemlerde, su ihtiyaçlarını karşılıyor.Sarnıçta fazla su biriktiği zaman ise sarnıcın içerisinde kapak açılarak suyun belirli bir seviyede tutulması sağlanıyor.Şırahane de ise yukarıdan atılan üzümler ezilerek su ile karıştırılıyor, toprak kaplarda dinlendiriliyor.Bu sayede insanlar üzümden yaralanıyor.Yine kök boyanın hammaddesi burada üretiliyor.



1 yorum:

  1. Harika bir yermiş. Güzel memleketimde ne yerler var. İlk defa duydum burayı kısmet olursa bu yaz anadoluda bir kaç il gezeceğim burayıda listeme ekledim

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.