Hatay'da ne alınır

Kültürlerin kaynaştığı hatay iline tatil veya iş nedeniyle yolunu düştüpünde çarşıdan alıp evinize götürebileceğiniz bir kaç şey üzerinde araştırma yaptık ve aşağıya listeledik. Buyrun;

Biber Salçası
Acı-az acı-tatlı türlerinde, Uzunçarşı ve Zahireceler Meydanı'ndaki dükkanlarda bulmak mümkündür.

Baharat Çeşitleri
Antik çağın Baharat Yolu üzerinde kurulu bu şehirde, baharatın her çeşidini bulabilirsiniz. Bunun için Aktarlar Çarşısı'na uğrayın, bütün bir yıl kullanabileceğiniz bir baharat seti yaptırın.

Meyan Kökü

Aktarlarda ve Zahireciler Meydanı'nda bulabilirsiniz. 1 kg alırsanız uzun süre size yetebilir. Bir tutamını bir kap suda 2-3 saat bekletip, 3-4 kat tülbent yardımı veya ince bir süzgeç içine pamuk sermek suretiyle, suda hiç bir kalıntı kalmayacak şekilde süzerek içebilirsiniz. Acı gelir ise su katabilirsiniz. Buzdolabında soğutmak veya buz parçaları katmak suretiyle sıcak yaz günlerinde serinletici bir içecek elde edebilirsiniz. İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbrek taşı sorunu olanlar için bulunmaz bir nimettir.



Testi Peyniri
Çörek otu, yeni mayalanmış tuzsuz peynir ve çökelek karışımının seramik kaplarda yaklaşık 6 ay toprak altında bekletilmesiyle yapılan bir üründür. Uzunçarşı'da peynircilerde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Sünme Peynir

İşte yöreye özgü bir yiyecek daha! Yarı yarıya inek ve keçi sütlerinden mayalandırılmış peynirin sıcak sularla işlenmesiyle elde edilir. İp gibi sarılarak salamura edilir. Uzunçarşı'da peynircilerde bulunur.










Nar Ekşisi
Nar suyunun kaynatılmasıyla elde edilen, patlıcan ve kabak dolmalarında başta olmak üzere pek çok yemekte kullanabileceğiniz bir ürün. Yine Uzunçarşı'da bulabilirsiniz. Kıvamının biraz koyu olmasına dikkat edin.

Kabak Tatlısı 
Beyaz kış kabağıyla yapılan, Antakya'ya özgü bir tatlı çeşididir. Hemen tüm tatlıcılarda bulabilirsiniz. Herkesin bildiği, bal kabağıyla yapılanın aksine daha sert ve gevrektir.

Kurutulmuş Sebze
Kurutulmuş kabak, patlıcan ve biber almak isterseniz, bunu Uzunçarşı'daki birkaç dükkanda bulabilirsiniz. Tane ile satılır.

Dut Şurubu
Kara dutun suyunun kaynatılması ile elde edilen bir şurup. Uzunçarşı'da dükkanlarda şişeler içerisinde satılır. Sıcak yaz günlerinde, sulandırıp içine de iki buz parçası attınız mı, işte size nefis bir içecek!

İpek Ürünleri
Antakya'ya gelmişken Harbiye'ye mutlaka gideceksiniz. İşte buradan eşinize, dostunuza, sevdiklerinize birkaç hediyelik eşya götürmek isterseniz, Harbiye'deki ipek mağazalarına mutlaka uğrayın.

Defne Sabunu
Hiç bir katkı maddesi içermeyen, sadece zeytinyağı, sud kostik ve defne yağı (gar) ile yapılan sabuna Antakya'nın hemen her yerinde rastlayabilirsiniz. Renkleri ve kokuları, zeytinyağı ve defne yağının kalitesine göre farklılık gösterebilir.

Bıçakçı Naim'den Bıçak
Mutfakta kullanabileceğiniz, tahta saplı, el yapımı her türlü bıçağı gayet ucuz fiyatlarla Bıçakçı Naim'den alabilirsiniz. Yine bıçakçılardan tahta pasta kalıpları ve dolma demirleri de temin edebilirsiniz.

Mücver Tavası
Hanımlar; mücverlerinizi kolayca pişirebileceğiniz, içinde çukurları bulunan oldukça kullanışlı bir tava. Bakırcılar Çarşısı'nda bulabilirsiniz.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.